StyleStation

Tips & Råd

Om man sköter och underhåller sin möbel kontinuerligt under vår- och sommarsäsongen kommer detta bidra till en längre livslängd för din möbel. Ett tips är att täcka över möbeln när man inte använder den, även under vår- och sommarsäsong. 


Teak

Teak åldras naturligt med tiden och blir silvergrå till utseendet. Teak och andra träslag är levande material som kan torrspricka vid skiftande luftfuktighet. Möbelns hållfasthet och funktion försämras inte av ytsprickor men för att bibehålla den fina teakfärgen bör man olja in möbeln med en teakolja. 
Om teakmöbeln är svårt nersmutsad rengörs den lättast med ett teakrengöringsmedel och inte genom att använda en högtryckstvätt. Lättare smuts tas enkelt bort med vatten och såpa. Efter rengöring av teak kan träfibrerna resa sig och det slipar man ner med ett fint sandpapper när teaken har torkat. 

Konstrotting & Textilene

Rengör man lättast med en mild tvållösning vid enklare smutsangrepp. Vid kraftigare smutsangrepp är ett lättare rengöringsmedel att föredra. Högtryckstvätt ska inte användas vid rengöring av möbeln då den kan ta skada av det höga trycket som ytan utsätts för.

Non-wood

Vid rengöring av möbler med non-wood ska man använda vatten och lättare tvållösning och inte en högtryckstvätt. Tänk på att inte sätta ett varmt föremål direkt på materialet utan använd ett underlägg för att skydda möbeln. 
Vid starkt solljus kan materialet röra på sig vilket kan medföra att bordskivan kan bukta något. Ett dricksglas som placeras på bordet kan i värsta fall bilda en solkatt som kan ge upphov till ett brännmärke i bordsskivan. 

Aluminium, laminat och glas

Rengör ytan med lätt fuktad trasa och rengöringsmedel. Fläckar kan uppstå efter våttorkning, eftertorka då med en torr trasa. Inga varma föremål ska ställas på materialet, använd alltid ett underlägg som skydd. 

Förvaring

När hösten kommer bör möblerna torkas rena innan man sätter in dem för förvaring, detta för att undvika fuktskador. Använd gärna ett möbelskydd, men se till att det är god ventilation där möblerna förvaras så att det inte är för tätt utan en bra lufttillförsel.